Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2016 21:01 - BG/Prabhupada 0068 - Всеки трябва да работи
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2017 09:24


BG/Prabhupada 0068 - Всеки трябва да работи  

Original Vaniquotes page in English


Всеки трябва да работи - Prabhupāda 0068

 

Lecture on SB 6.1.45 -- Laguna Beach, July 26, 1975

Нитай: "В този живот, всеки човек, пропорционално на различните си дейности, били те религиозни или нерелигиозни, които се извършват и в следващия живот, същият човек в същата степен, същото разнообразие, трябва да се наслаждава или да страда от резултатите на своята карма." Прабхупада:

йена яван ятхадхармо дхармо веха самихигах са ева тат-пхалам бхункте татха тавад амутра ваи (ШБ 6.1.45)

Така в предишния стих обсъждахме, дехаван на хй акарма-крит. Всеки, който е получил това материално тяло, трябва да работи. Всеки трябва да работи. В духовното тяло също трябва да работите. В материалното тяло също трябва да работите. Защото работещият принцип е душата - душата е жизнена сила - затова е заета. Живо тяло означава движение. Има работа. Не може да стои бездейно. В "Бхагавад-гита" се казва, "Дори за момент не можем да останем бездейни." По това се познава живото същество. Тази работа продължава в съответствие с определеното тяло. Кучето тича и човекът тича. Но човекът си мисли, че е много цивилизован, защото тича с автомобил. И двамата тичат, но човекът има определен тип тяло, с което може да си направи превозно средство или колело и може да се движи с него. Той си мисли, че "Аз тичам с по-голяма скорост от кучето; затова съм цивилизован. Това е модерното мислене. Той не знае, какво значение има дали тичаш със скорост петдесет мили или пет мили или пет хиляди мили или пет милиона мили в час. Пространството е безгранично. Каквато и скорост да откриете, тя пак е недостатъчна. Пак е недостатъчна.

Така че това не е живот, "Понеже мога да тичам с по-голяма скорост от кучето, затова съм цивилизован."

пантхас ту коти-шата-ватсара-сампрагамйо вайор атхапи манасо муни-пунгаванам со" пй асти ят-прапада-симнй авичинтя-таттве говиндам ади-пурушам там ахам бхаджами (Бс. 5.34)

Нашата скорост... Какво за скоростта? Понеже искаме да стигнем определено местоназначение, това е неговата скорост. Истинското местоназначение е Говинда, Вишну. На те видух свартха-гатим хи вишну. Те тичат с различна скорост, но не знаят какво е местоназначението. Един наш голям поет в родината, Рабиндранатх Тагор, написал една статия - аз я прочетох - когато бил в Лондон. Във вашата страна, западните страни, колите и ..., те се движат с голяма скорост. И така, Рабиндранат Тагор, той бил поет. Той си мислел: "Страната на тези англичани е толкова малка, а те се движат с такава голяма скорост, че ще паднат в океана." Той отбелязал това. Защо се движат толкова бързо? По същия начин, ние се движим толкова бързо към ада. Това е нашето положение, защото не знаем какво е местоназначението ни. Ако не знам какво е местоназначението ми и се опитвам да карам колата си с пълна скорост, тогава какъв ще бъде резултатът? Резултатът ще бъде катастрофа. Ние трябва да знаем защо тичаме. Точно както реката се движи в голям прилив, тече, но местоназначението е морето. Когато реката дойде до морето, тогава няма вече местоназначение. По същия начин, ние трябва да знаем какво е местоназначението. Местоназначението е Вишну, Бог. Ние сме частици от Бога. Ние сме... По един или друг начин сме паднали в този материален свят. Затова нашата цел в живота ще бъде да се върнем обратно в къщи, обратно при Бога. Това е нашето местоназначение. Няма друго.

Затова нашето движение за Кришна съзнание учи: "Установете целта на живота си." И каква е тази цел на живота? "Обратно вкъщи, обратно при Бога. Вие отивате на тази страна, на обратната страна, към ада. Това не е вашето местоназначение. Вървете на тази страна, обратно при Бога. " Това е нашата пропаганда.

REKLAMA

От този
САЙТ можете да си поръчате книгата "Асандж от игла до конец" - сборник статии, електронна книга, на Мария Томова-Каллмир. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 560671
Постинги: 439
Коментари: 78
Гласове: 248
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930