Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2016 19:56 - Не се превръщайте в животни - предотвратете го
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не се превръщайте в животни - предотвратете го  

Original Vaniquotes page in English


Не се превръщайте в животни - предотвратете го -
Prabhupāda 0046

 

Morning Walk -- May 28, 1974, Rome

Йогешвара: Преди да замине, Бхагаван ми остави списък с въпроси. Мога ли да задам някои от тях?

Прабхупада: Да.

Йогешвара: Един проблем, който изглежда, че все по-често и често възниква, е появата на терористи, които са, така да се каже, хора, мотивирани по някакви политически, най-вече политически причини.

Прабхупада: Да, целият основен принцип, който обясних вече. Понеже те са животни, понякога са кръвожадни животни. Това е всичко. Животно, има различни видове животни. Тигри и лъвове, те са кръвожадни животни. Но вие живеете в животинско общество. И така, животинско общество, някои животни са много кръвожадни, това не е много изненадващо. В края на краищата, живеете в животинско общество. Така че станете човешки същества, идеални. Това е единственото спасение. Вече обявихме, че това е животинско общество. И ако се появят някои жестоки животни, къде е изненадата? В края на краищата, това е животинско общество. Дали ще дойде тигър или слон, всички те са животни. Но вие не ставайте животни. Предотвратете го. Това се изисква. Човешкото същество е наричано мислещо животно. Да се стигне до мисленето, това е необходимо. Ако останете просто друго животно, друг вид животно, това няма да ви помогне. Трябва да станете истински човешки същества. Но, дурлабхам манушам джанма тад апй адхрувам артхадам (ШБ 7.6.1).

Тези хора нямат цел в живота. Какво е предназначението на човека..., те не знаят. И така, техните животински наклонности са нагаждани, по този начин, по онзи, по този, по онзи. Точно както, когато те ходят да гледат голи да танцуват. Животинската наклонност, той вижда жена си разсъблечена ежедневно, и все пак отива да гледа голи да танцуват и плаща за това. Защото те нямат други интереси освен този анимализъм. Не е ли така? Какъв е смисълът да ходи да гледа друга жена, която е гола? Той вижда всеки ден, всяка нощ своята жена гола. Защо той... Защото те нямат други занимания. Животните. Пунах пунаш чарвита-чарвананам (ШБ 7.5.30). Че едно куче, то не знае какво е вкус. То просто предъвква кокала, по този начин, по онзи начин, оттук, оттам. Защото е животно. Няма друго какво да прави.

Така че цялото общество е от животни. Особено западняците. Те са изградили цивилизацията си върху тези животински наклонности, което значи: "Аз съм тялото и най-доброто, което мога да направя с живота си, е да удовлетворявам сетивата си." Това е животно. "Аз съм тялото." Тяло означава сетива. "И да се удовлетворяват сетивата е най-висшето съвършенство." Това е цивилизацията им. И така, вие трябва да въведете истинска човешка цивилизация. Не трябва да бъдете изненадани, че едно животно, в различни форми, с различни особености, се появява. В края на краищата, то е едно животно. Основният признак е анимализма. Понеже той си мисли: "Аз съм тялото..." Както кучето си мисли: "Аз съм куче, много здраво и силно куче," така някой човек си мисли: "Аз съм от голяма нация." Но какъв е основният принцип? Едно куче мисли на основата на тялото, и тази голяма нация също разсъждава, основавайки се на тялото. Така че няма разлика между това куче и голямата нация. Единствената разлика е, че човешкото същество, като дар от природата, е получило по-добри сетива. И то няма силата, или няма образованието да използва по-добрите сетива, как да напредва духовно и да напусне материалния свят. Той няма разум. Той просто използва по-добрата си интелигентност за животински дейности. Това е смисълът. Той няма образование как да използва по-висшата си интелигентност. И затова я прилага само за животински занимания. И хората от целия свят, когато видят западняците: "Те са напреднали." Какво е това? Напредък в животинското. Основен принцип си остава животинското. И те са изненадани. Те също подражават. И така те разширяват животинското, животинска цивилизация. Сега ние трябва да го предотвратим за благото на човешката цивилизация.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 553266
Постинги: 436
Коментари: 78
Гласове: 243
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031