Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 00:12 - Киртан - съвместно пеене на светото име
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2017 14:11


 Киртан - съвместно пеене на светото име

В отличие от джапата като индивидуална медитация (думата "джапа" букв. означава "шепот"), киртанът представлява сам по себе си съвместна медитация. По времето на киртана махамантрата [Харе Кришна Харе Кришна / Кришна Кришна Харе Харе// Харе Рама Харе Рама / Рама Рама Харе Харе] я пеят на някакъв определен мотив. Киртаните може да ги провеждате у себе си у дома, със семейството или приятелите, на гости или в природата. Един човек «води» киртана - тоест отначало той пее махамантрата Харе Кришна сам, а после останалите я повтарят на същия мотив. Така, редяйки се, участниците в киртана могат да пеят тази мантра, при това доволно дълго, но без да са уморени, защото се касае за духовни, нематериални звуци. Затова всички  чувстват духовно блаженство.

Преимуществото на киртана е в това, че вие слушате мантрата Харе Кришна не само  тогава, когато я произнасяте сами, но и когато я произнасят другите. Да се пее мантрата може на всеки избран мотив, съпровождайки пеенето с изпълнение на музикални инструменти, макар и последното да не е задължително. За киртана повече подхождат традиционните индийски инструменти - барабаните и бронзовите  чинийки (каратали), а ако ги нямате, то те могат да бъдат заменени с това, което имате у вас под ръка - въображението ще ви помогне. Може да се използват и други музикални инструменти - пианино, устна хармоника, флейта, китару и т. н. Добре и просто е са се пляска в ръце. Децата също могат да вземат участие в киртаните, това ще се окаже благотворно за духовното им развитие. Така цялото семейство може да се събира вечерно време за съвместен киртан. Добре е да се провеждат киртани всеки ден или колкото се може по-често.

Произнасянето на мантрата Харе Кришна ще ви принесе чувство на духовен подем, при това това чувство постоянно ще се усилва. Вие можете да се убедите в това сами. Пробвайте да повтаряте в течение на пет минути някоя друга дума или фраза. Ако вие отново и отново повтаряте «Пепси-кола», само след няколко минути това ще ви омръзне до смърт, не носейки ви никакво удовлетворение. Звуците от името на Кришна са трансцендентни, неговото име ви се иска да го повтаряте отново и отново.

Основни принципи и полезни съвети

 

   

В каквито и условия човек да повтаря махамантрата, това необичайно благотворно ще се окаже на неговото духовно развитие. Великите мъдреци и светци, достигнали успеха в джапа-медитацията, предлагат да се използват някои приеми, които усилват нейното действие.

   


Колкото повече човек повтаря мантрата Харе Кришна, толкова по-леко ще му бъде да следва предложените отдолу принципи, защот като я повтаря, той ще придобие духовна сила и ще развива вкус към висшите наслаждения. Когато човек при повторение на маха-мантрата започва да изпитват духовно наслаждение, на него ще му бъде много по-лесно да се откаже от глупави навици, възпрепятстващи неговото духовно развитие.

   


За тия които сериозно и искренно се стремят към духовно развитие, се препоръчва да  следват четирите основни принципи:

  • не употребявайте в храната месо, риба и яйца
  • не употребявайте оглупяващи средства (към тях се отнасят всякакви наркотически средства, а също така алкохол, табак, даже кафе и чай)
  • не играйте хазартни игри
  • не встъпвайте в полови отношения извън брака
   

Следването на тези 4 принципа на духовна свобода ще доведат до бърз духовен прогрес. Пренебрежението им много ще затрудни духовното развитие, усиливайки привързаността на човека към светското. И все пак джапа-медитацията обладава такава сила, че даже на началния стадии човек може да повтаря мантрата Харе Кришна независимо от неговите жизнени обстоятелства, но постепенно и самата мантра ще му помогне да се придвижи на този път.
 

Въпреки забраните, има и необичайно полезни рекомендации. Например, огромна духовна сила в нас пробужда четенето на такива ведически писания, като Бхагавадгита и Шримад Бхагаватам в превод и с коментари на Бхактиведанта Свами Прабхупада. Само да слуша (или чете) повествованията за Господ Кришна, за Неговите необикновени деяния и красота, човек очиства своето сърце от закоравялост и пороци, накамарили се в него през множеството предишни животи. В това се заключава простотата и съвършенството на свещените текстове, пробуждащи любов към Бога.

   


Другая рекомендация е за това, да се употребява в храната само вегетарианско. Преди всичко, тази храна е длъжна да бъде одухотворена, т.е. поднесена първо на Всевишния Господ Кришна. Убивайки всякакви живи същества, човек си навлича върху себе си кармически последствия от тия постъпки. Но Кришна говори в Бхагавадгита, че Той ще избави от карма този, който му предлага вегетарианска храна.

   


И още. Ако вие се отнесете сериозно към Светия по име, то вие следва както е възможно повече да общувате с тия, които също така живеят с духовни интереси. Та нали на нас винаги ни оказва силно влияние нашето обкръжение. Общение с тези, които се стремят към духовно възвишение ще ви защит от глупавото общение и влияния.


Източник: "Киртан - совместное пение святого имени"
http://www.krishna.ru/culture-and-tradition/philosophy-and-practice/241-practice-of-bhakti-yoga-for-everyone/2144-kirtan.html

 
REKLAMA

От този
САЙТ можете да си поръчате книгата "Асандж от игла до конец" - сборник статии, електронна книга, на Мария Томова-Каллмир.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 563943
Постинги: 439
Коментари: 78
Гласове: 248
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930