Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2013 21:46 - Масаж на носа с краве масло - при атакуваща настинка
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Неделя, 03 Ноември 2013 18:24 Д-р Дора Пачова за настинките с народни методи   Оценете статията (2 оценки)     image  

Ако хората срещу нас са хремави или кихат, има два начина да се предпазите от заразяване.

Единият е сутрин и вечер да промивате лигавицата на носа със солена вода (става дума за физиологичен разтвор, какъвто се предлага в аптеките). Методът е често прилаган в клиники или болници, където се приемат малки деца. Ефектът е, че не се позволява на вируса да се развие, защото за да "набере мощност", той трябва да попадне на лигавица. Същата мярка помага, ако примерно някой колега или близък току-що ви е кихнал в лицето.

Другото "оръжие", преди да пристъпите към лекарствата, е утвърдено от столетия в Индия. Когато хората там усетят, че ги атакува настинка, те си правят масаж на носа с разстопено масло Ги. "Това също е начин носната лигавица да стане по-устойчива и да бъде "подкрепена" срещу вируса", обясни д-р Пачова.

Как се прави масажът? Няма проблем да се осъществи и в домашни условия. Купете си чисто краве масло и го стопете на котлона на много тих огън, така че да се изпари водата, а получилите се "бели парцалчета" (млечните киселини) да се запържат до златисто. След това прецедете мазнината, която вече е абсолютно чиста. "В нея няма млечни белтъци, няма вода, което е и тайната на лечебната мазнина. Например в древната индийска медицина Аюрведа такава мазнина се използва за производство на лечебни кремове. Но и в чистия си вид е много добра за масаж на лигавицата на носа", уточни специалистката.

След като вземете с пръст малко от топлата мазнина, поставете я отвътре в носната си лигавица. Намажете носа и отвън. Може да извършвате процедурата сутрин и вечер като профилактика или при сухи корички в носа. "Но, ако видите, че хремата е започнала развитието си, много ефикасен е масажът на точките около носа - например непосредствено под ноздрите, в горната част на носа под веждите, във вътрешните ъгли на очите. Така се активира кръвообращението, което осигурява "пристигането на по-свежа кръв" и на повече "активни бойци" срещу вируса. 

- "Обикновено настинките ни застигат, когато сме се охладили. Това означава, че трябва да направим всичко възможно, за да затоплим тялото си", заяви д-р Пачова. Една от най-ефикасните мерки е пиенето на топли напитки на глътки - например гореща вода или чай. По този начин се осигурява допълнителна енергия на организма за справяне с инфекциите. 
Друг вариант е да приемете природни загряващи течности, като поставите в тях малко джинджифил. Приготвите смес от 2 лъжици ситно нарязан пресен джинджифил, 2 лъжици лимонов сок и същото количество мед. Полученият микс се приема сутрин и вечер. "Ако сте се разболели и сте се прибрали у дома, можете да го взимате още един-два пъти. Не се притеснявайте от предозиране! Сместа е изключително полезна, защото набавя и голямо количество витамин С", обясни д-р Пачова.

- Ако човек има температура, не е добре да се опитва да я свали веднага, съветва лекарката. "Това е една от грешките, която допускат и родителите, и възрастните, когато са на легло. А така болестите се задържат по-дълго у нас. Установено е, че тялото работи най-добре за изграждане на антитела срещу инфекциите, когато температурата е 38,5°. Т.е. докато не се стигне тази стойност, не е добре да се сваля предварително (за да не се поставят спирачки пред "машините за антитела")", твърди д-р Пачова. Според нея, ако имаме температура от 38,5°, също може да си позволим да постоим известно време с нея, защото тя е "произведена" от тялото ни именно, за да се справи с вирусите. Задължително обаче, ако вдигнете температура, потърсете лекар и следвайте съветите му.

Д-р Пачова смята още, че ако все още сме в периода на студени тръпки, е добре да приемаме горещи напитки. Ако вече сме с висока температура, да се завием, за да се изпотим. Така с един "тласък" ще се справим с инфекцията.

- За болки в гърлото се препоръчват гаргари с разреден лимонов сок или с мед, а може и с градински чай. Добро решение е да се смуче топче захаросан мед, но в легнало положение, за да може той да "облее" задната стена на фаринкса. Още по-добре е да се направи загряващ компрес, който много хора вече забравиха дори как се прави. Начинът е следният: взима се лента памук, сгъната на два или три пласта, намокря се със студена вода и добре се изцежда. Студеното парче се поставя на гърлото, отгоре се притиска с найлон и накрая се завива с шал така, че да няма никакъв достъп на външен въздух, което е тайната на лечебното действие на компреса.

- Инхалациите са друг народен метод, помагащ при хрема и синузит. Може да се подложите на лечебната парна баня, като сварите картофи с обелките. Махнете тенджерата от котлона, застанете над нея и вдишвайте парите с кърпа на главата. Към всички тези природни методи срещу простудата може да се прибави лечение с хомеопатия, Шуслерова терапия с различните видове соли, които помагат при понижен имунитет, хрема, дихателни инфекции, или пък да се приемат фитопродукти с прополис и ехинацея, засилващи защитата ни.

За по-добър имунитет

За подсилване защитните сили на организма по традиция говорим през есента или зимата, но мерки трябва да се вземат през цялата година. От значение е и с какво се храним.
Добре е всеки ден да хапваме продукти от 5 основни хранителни групи: плодове и зеленчуци, хляб и зърнени храни, ориз, млечни и месни продукти, риба, яйца и бобови храни. Трябва да се движим поне 30 мин, да се раздвижваме, ако стоим с часове пред компютъра и да намалим стреса - основната причина за понижаването на имунитета. А в студа е задължително да сме добре облечени и да не оставяме кръста непокрит.

Информация от:http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1660273



Тагове:   настинка,   краве масло,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 563426
Постинги: 439
Коментари: 78
Гласове: 248
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930