Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2013 13:06 - Сънохващачът - Същество, което помага добрите мисли и идеи да бъдат уловени
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2013 13:22


 Предлагам ви един иноваторски материял по отношение на превод на български език, прекопиран от сайта "Българско индианско общество Орловият кръг". За Сънохващача

Търсете символа във всяко нещо!

Добри идеи, добри сънища, добри картини танцуват в Света. Минават през Световете. Стигат до животните, растенията, птиците, камъните и хората.
Потоци и реки, и дъждове, и морета. Вода! Кръвта на Земята.


Животни, птици, растения, хора - всички ние сме направени от едни и същи елементи. Направени се от земя, вода, огън и въздух. Всички ние живеем върху една Земя, която храни всички нас, пием от водите на тази Земя и дишаме въздуха на тази Земя. И ние сме деца на една Майка - Земята и един Баща - Небето. И сме свързани помежду си и сме роднини.

Добри идеи, добри сънища, добри картини танцуват в Света. Скитат по Света. Сънища, които идват при нас, когато спим. Сънища, които идват, когато сме с отворени очи.

Начините, по които напътствията на Уакан Танка (Великата Тайна) стигат до нас, са много. Идеите, сънищата, картините, които очите на съзнанието ни виждат, са част от тези начини.

И тези сънувани, видяни напътствия и уроци ни се дават, за да бъдем Истински Хора. За да имаме добър живот, за да споделяме научените уроци с всички останали човешки същества. И за да втъчем тези уроци в живота си, който да стане и да бъде живот, изпълнен всяка минута от съзнанието и усещането за Свещеност.

Защото ако Свещеното не присъства в живота ни, дори в най-обикновените (на пръв поглед) неща, то едва ли бихме могли да бъдем трайно и истински щастливи.

И въпросът не е просто да съществуваме, въпросът е да живеем! А, за да живееш, трябва да знаеш как!? Един от начините да разбереш това е да получиш уроците си от сънуването, от картините, които Великата Тайна ни изпраща.

Добри мисли, добри идеи, добри картини пътуват по Света. Има различни пътеки, чрез които да се усетят и изживеят картините, носещи уроци.

И една от тези пътеки е Сънохващачът - Същество, което помага добрите мисли и идеи да бъдат уловени. Да, той е Същество, защото е жив както всички останали наши роднини в тази Вселена, направена от Създателя.

imageЕ, искате ли да направите Сънохващач? Ако не искате, няма смисъл да четете по-нататък - не се товарете с информация, която не смятате да използвате. А ако искате - тогава продължете пътуването и нека с приключения бъде изпълнен животът ви.
И така. Ще са ви необходими - върбова пръчка (заедно с кората), дебела около 5 мм и дълга около 60 см, лента от естествена кожа (за предпочитане без козината!), дълга около метър и широка около 4 мм, конец от сухожилие, дълъг около 1,40 м и перо от сова или бухал (за предпочитане е перото да бъде от опашката или от областа около нея, но ако не намерите точно такова, може да използвате каквото откриете). Ако нямате конец от сухожилие, може да използвате конец от друг вид естествен материал, дълъг конски косъм или много тънко (но здраво) кожено ремъче.
Когато намерите върбовата пръчка (разбира се, става въпрос за сурова и жилава пръчка, а не за изсъхнало клонче!), внимателно я огънете, като постепенно и бавно я завивате, докато се получи правилен кръг с диаметър около 15 см. Привържете краищата на пръчката един за друг (фиг. 1) и оставете обръча да изсъхне. Препоръчвам това, защото след като изсъхне (добре е да престои така около 16 дни), е много по-лесно да съедините фино краищата като ги скосите (фиг. 1) и завържете с тънко сухожилие или тънък (за предпочитане естествен) здрав конец. И освен това докато обръчът съхне, ще имате възможност да потърсите и останалите неща, необходими за Сънохващача. Ако по време на огъването срещнете трудности, нагрейте внимателно на жарава или на пара от вряща вода трудно огъваемото място и след като го извиете (докато е горещо), дръжте го с ръце, за да изстине и приеме правилната форма. Добре е върбовото кръгче да остане с кората.
imageТърсенето е изключително важна част от целия Кръг на правене на Сънохващача! За да има Сънохващачът ви добро излъчване, нещата, необходими за направата му, трябва да ви бъдат дадени, а не просто взети! Всичко, направено от Създателя е живо и има своя воля, мисли, чувства. Затова преди да вземете, питайте!
Помолете се и изчакайте нещата да дойдат при вас. Определете ден, в който да се отправите в търсене на върбовото клонче за вашия обръч. Отправете молба към Създателя да открите дървото, склонно да ви даде от клоните си. Най-малко един ден и една нощ преди това не трябва да сте пили алкохол, а ако искате нещата да бъдат докрай истински, периодът трябва да е четири дни и четири нощи! За наркотични и други подобни вещества не говоря - те изобщо не трябва да бъдат част от живота ви! Нека не ви водят модата, капризите или необмислените желания, нека води Духът ви!
И така, след като денят за търсене дойде, отправете молбата си и тръгнете по пътеката на Търсача. Отпуснете се и в същото време поддържайте вниманието си бдително. Разхождайте се в дива гора, в планината, край реката или в парка и се оглеждайте. Някое дърво, някоя върба ще ви привлече с нещо, ще ви се стори много близка и симпатична, ще се почувствате добре, когато я гледате. Щом усетите привличането, приближете се до дървото, огледайте го добре. Вижте стеблото му, кората му, разперените му клони, листенцата по тях, представете си корените му, влизащи в Земята, хранещи го. Вижте как се протяга към небето и се поклаща с Вятъра. Чуйте чуруликането на птиците, кацнали на него, вижте малките насекоми, които се разхождат по него. Това дърво е преживяло не една зима, устоявало е на бурите, събирало е слънчевите лъчи и топлина, то познава и сушата, и обилните дъждове. Познава деня и нощта и живее с изгревите и залезите. Погледнете го и му се усмихнете. То е дом и място за срещи на много същества. Погалете го, обяснете му защо сте тук. Щом ви е повикало, то вече знае кой сте и какво търсите, но обяснявайки му и молейки го още веднъж, вие му оказвате почит! Може да му попеете и потанцувате…
imageСлед като отрежете клончето за Сънохващача, благодарете на Върбата и оставете дар за нея - щипка тютюн за лула или тютюна от една цигара. Ако почувствате, че една щипка е малко, оставете повече.
И така. Сега вече може да направите обръча.
Ако първия ден никое дърво не ви повика, на другия ден отново се помолете - сърцето ви трябва да бъде чисто и молбата - смирена. Не бива да правите Сънохващач за егоистични цели. Благата, които ще ви донесе той, несъмнено ще бъдат за вас, но трябва да споделяте тези блага и с другите хора. Ако и на третия и четвъртия ден никоя Върба не ви повика, помислете за причините. Може би сега не е подходящото време да се захванете с такъв вид работа? Не искате ли да направите Сънохващач само, за да се хвалите на познатите си с екзотичен сувенир? Сигурни ли сте, че искате Сънохващач? Как се молите - само с главата и устата или със сърцето - с цялото си същество? Вярвате ли в това, което правите - в молитвата, в съзнателността на Дърветата? Вярвате ли в необходимостта да се учиш от сънуването? Или може би смятате, че сте прекалено велики, за да говорите искрено с Дърветата? Помислете.
imageКогато търсенето на пръчката започне, с него започва и търсенето на останалите неща - кожа, конец, перо и т.н. Така че, оглеждайте се добре! Те могат да дойдат при вас и по най-неочакван начин. След като вече направите обръча, обвийте го с кожено ремъче. Навивките трябва да бъдат плътни и стегнати. Омотаването става по Начина на Слънцето (по посока на часовниковата стрелка - фиг. 2). Плетенето на мрежата става също по Начина на Слънцето (фиг. 3). На фиг. 4 с различна дебелина на контура е показано напредването на мрежата към центъра. Когато направите един пълен кръг, завършете, като преметнете конеца (както е показано) около обръча - там, откъдето е започнал. Продължете, като направите няколко плътни омотавания около конеца на първия участък на кръга, който току що сте завършили (фиг. 4). Когато стигнете средата му, плетенето продължава, според принципа на външния кръг на мрежата. Не правете правите участъци твърде стегнати - по време на плетенето е необходимо мрежата леко да се опъва към центъра, за да добият отделните сектори ромбоидна форма. Когато стигнете центъра на кръга, оставете малък отвор - оттам лошите сънища трябва да излизат. Добре е той да бъде кръгъл - за да постигнете това, омотайте стегнато с конеца още веднъж последния ред на мрежата (този, който оформя дупката).
imageПерото от сова или бухал отстранява лошите сънища, като ги изхвърля през дупката, а добрите насочва и довежда до човека. Забележете, че стъблото на перото минава през дупката, а върхът му е насочен надолу - към сънуващия (фиг. 5). Когато завършите плетенето и оформите централния отвор на мрежата, перото се привързва към нея с края на конеца. А щом свършите започнатото, благодарете на Духовете-Помощници за работата, която са ви дали и за възможността да я извършите.
Е, сега може да закачите Сънохващача до леглото си, но преди това го пречистете. Той се поставя на стената или на намерена специално за това подходяща пръчка. Обикновено Сънохващачът се окачва до главата на спящия.
Уточнете в себе си, кога той ще работи и кога няма да работи. Разпространена практика е неработенето да бъде, когато го свалите от стената (пръчката). Сънохващачът също има нужда от почивка. Желателно е да му направите дом - торбичка от кожа или естествен плат, в която да има пречистващи билки - пелин и/или сладка трева. Добре е Сънохващачът да може да влиза свободно в торбичката, а тя да е направена така, че отворът й - вратата - да може да се затваря (с връзки, капаче или нещо друго - разгърнете въображението си). Когато го сваляте от стената, прибирайте го в дома му, оставете го на хубаво място във вашата къща - там, където няма да бъде притесняван. Не го захвърляйте просто някъде! Преди да го прибере в торбичката, опушете го с дима на пелин и/или сладка трева. Неработенето става и когато Сънохващачът виси до леглото ви, но го обличате в торбичката. Съответно той работи, когато не е свален от стената или облечен.
Разчитайте на усещането си, за да разберете кога трябва да работи и кога - да почива. И независимо от това дали е в дома си или на стената, опушвайте го, от време на време, с пелин и/или сладка трева.
imageТанцуващи сънища, сънища-сенки и вещи сънища. Това са трите вида сънища, които идват при хората. Сънищата-сенки са тези, в които участвате в действието, но правите нещата по-лошо, отколкото бихте ги направили в действителност. При танцуващите сънища обикновено наблюдавате действието отстрани, без да взимате участие в него - все едно, че гледате филм. Вещите сънища показват бъдещето, дават отговор на важен, за нас или за някой друг, въпрос. Чрез тях получаваме указания и напътствия за живота си; припомнят ни се ключови моменти от него, които трябва да преразгледаме - да променим отношението си към тях, да се поучим от тях…
Разбира се, не трябва да пренебрегваме танцуващите сънища и сънищата-сенки, от тях също се научават различни неща. Но не бива да им се обръща прекалено много внимание. Може да се получи преплитане на тези два вида сънища и в някой момент да се появи и третият вид.
И още нещо - не очаквайте всяка нощ вещи сънища и пророчески видения. Нещата стават постепенно. Пък и Сънохващачът ни помага не само да сънуваме, когато спим, а и да мечтаем по-добре, развива вътрешното ни виждане и, освен това, довежда при нас различни добри идеи… Ако получите важен сън, задачата ви е да го разберете, доколкото можете и да прилагате уроците от него в живота си. В крайна сметка, не бива само да мечтаем, а трябва да осъществяваме мечтите си!
Ако при вас дойде важен сън, който не разбирате, огледайте се наоколо - може би сред вашите познати и приятели се намира някой, за когото имате усещането, че може да ви помогне. Вещите сънища не бива да се раказват като хвалба наляво и надясно! Доверете се на усета си за това кога, къде и с кого би трябвало да споделите съня си!
И благодарете на Великата Тайна за всички добри неща, дошли при вас.
И така, ако имате проблем, важен въпрос, чийто отговор не можете да намерите, отправете молитва - и един от начините да получите отговорите е чрез сън.
Добри идеи, добри мисли, добри картини танцуват в Света. Минават през Световете. Стигат до животните, птиците, растенията, камъните и хората. Четирикраки, Двукраки, Растящи от Земята и Придвижващи се с извиване и пълзене. Кучета и Мечки, Елени и Орли, Диви Патици и Треви, Мравки, Бръмбърчета и Дървета, Дъждове и Облаци, Коне и Хора.
Всички са Мои Роднини! Аз Съм Свързан с Всички!
Митакуйе Оясин!
Добър Път, сънуващи родственици!

image

 

Легендата за Сънохващача

Преди много време, когато светът бил млад, един стар Духовен водач от народа Лакота отишъл на върха на висока планина и получил видение.

В това видение, Иктоми, великият Правещ Номера и учител по мъдрост се появил във формата на паяк.
Иктоми говорил на старейшината на Свещения език, който само Духовните водачи от Лакота могат да разберат.
Докато говорел, Иктоми, паякът, взел от старейшината върбовия му обръч, на който имало пера, конски косми, мъниста и дарове за Духовете и започнал да плете мрежа.
Той говорил на старейшината за циклите на живота… Как всички ние започваме живота си като малки бебета, след това навлизаме в детството, после - в зрялата възраст и най-накрая достигаме до старостта, когато трябва да се грижат за нас като за деца и така изпълваме последния цикъл.

"Но, - казал Иктоми, докато продължавал да плете мрежата, - през всеки период на живота има много сили - някои добри, а други лоши. Ако слушаш добрите сили, те ще те насочват в правилната посока. Но ако слушаш лошите, те ще те наранят и ще те отведат в грешната посока".

Той продължил: "Има много сили и различни посоки, които могат да ти помогнат или да ти попречат да живееш в хармония с природата, с Великия Дух и всички негови прекрасни учения".
През цялото време, докато говорел, паякът продължавал да тъче мрежата, като работел от периферията и наплитал към центъра на кръга.
Когато Иктоми спрял да говори, дал на старейшината мрежата и казал: "Погледни, мрежата е идеален кръг, но има отвор в центъра на кръга.Използвай мрежата да помагаш на себе си и на твоя народ да постигате целите си. Използвай я, за да помога на вашите идеи, сънища и видения. Ако вярвате във Великия Дух, мрежата ще улавя добрите идеи, а лошите ще отпраща през отвора".

Старейшината предал своето видение на народа си и сега Сиуксите използват

Сънохващача като символ на мрежата на техния живот. Те окачват Сънохващача над леглата си в своите домове, за да отсява техните сънища и видения.

Добрите неща от сънищата им се улавят в мрежата и остават съхранени там… а лошите неща излизат през отвора в центъра на мрежата и не са вече част от техния живот.

Те вярват, че Сънохващачът показва посоката на тяхното бъдеще.
 

Подготвил:
Иван Радунчев

image

picture/снимка:

Republic of Lakotah/Фейсбуук




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 553147
Постинги: 436
Коментари: 78
Гласове: 243
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031