Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 17:48 - Термопомпа вода-вода, принцип на действие и особености
Автор: klimatizacia Категория: Бизнес   
Прочетен: 6229 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2010 17:57


 

1.Отворена система - използва директно изпомпана вода от сондаж, кладенец, езеро или река. В режим на отопление изпомпаната вода влиза в ЗТК, отдава част от своята топлинна енергия на хладилния агент и вече охладена се връща във втори сондаж, в езерото или реката. В режим на охлаждане водата поема топлина от хладилният агент и я отвежда към земята

image

2а. Затворена система - антифризен разтвор циркулира по полиетиленови тръби, поставени във вертикален сондаж или хоризонтален ров, море, река, езеро, блато или канал. През зимата антифризния раствор поема топлината от земята или водата и я отдава посредством ЗТК на отопляемите помещения, а през лятото обратното - отдава топлината от помещенията към земята посредством ЗТК.

2б. Затворена система с директно разширение - хладилен агент /R22, R407C/ от ЗТК циркулира и се изпарява или кондензира по медни тръби, поставени като при затворения начин.

image

 

Начин на свързване към помещенията
1. Въздушно отопление и/или охлаждане. Използват се фреонови конвектори както при стандартните климатици. Подходящо до две помещения. 
2. Водно отопление и/или охлаждане. Подходящо за повече помещения.
а. Отопление: подово или стенно водно-тръбно отопление; водни конвектори; чрез стандартни чугунени или алуминиеви радиатори
б. Охлаждане: единствено чрез водни конвектори.

Колкото по-висока е температурата на изпарение, толкова по-голям е дела на безплатната топлинна енергия, “извлечена” от подземната вода. При стандартната температура на подземната вода в София и Северна България- 12° С температурата на изпарение трябва да бъде от +5° С до +8° С, а в Южна България с 1-2 градуса повече. Температурата на изпарение може да се разбере от показанията на манометрите ниско налягане за съответния хладилен агент /фреон/
Другата важна температура е тази на кондензация. Тя може да се види от манометъра високо налягане Колкото тя е по-висока, толкова повече ток изразходва компресора. Нормално е да бъде до 5° С  по-висока от температурата на загряваната вода. Тези особено важни параметри зависят най-много от повърхността на топлообменниците. Колкото повече материал е спестил производителя, толкова повече ток ще харчи вашата термопомпа. Добрите производители на копресори като Копеланд дават таблици, по които всеки клиент може да си сметне съотношението ток/топлина -това е т.н. COP- coefficient of performance.

Благодарение на конструкцията на използваните от нас термопомпи не е необходим буферен съд и съответно втора циркулационна помпа. Топлообменниците позволяват преминаването на пясък през тях и съответно не е необходим и филтър за подземната вода. Конструкцията на изпарителя е такава, че той дори да замръзне,  не се спуква. Това опростява значително електрониката и води до по-надеждна работа на термопомпата. При отказ на циркулационна помпа или неволно затваряне на кран към сградната инсталация и спиране на потока вода температурата на водата започва да се покачва до неприемливи стойности, но благодарение на подходящото място на датчика за регулация на температурата той спира термопомпата при липса на вода. Защитните автоматики, пресостат ниско и високо налягане и вграденото термоизключване на компресора се задействат само в изключителни случаи. Термопомпата се настройва лесно, чрез една стрелка за увеличаване и намаляване на температурата. След спиране на електрическата енергия терпомопомпата се рестартира автоматично. Термопомпите до 16 kW са  монофазни. Произвежданети водоводни термопомпи са до 105 kW. Най подходящия начин за изграждане на вътрешноотоплителна инсталация е водно подово отопление или отоплителна инсталация с вентилаторни конвектори. При съществуващо отопление с чугунени или алуминиеви радиатори също могат да се използват, макар че в определени зони може да се наложи да се допълват елементи, поради по-ниските параметри на температурния диапазон на работа на термопомпата. За първичния кръг може да се използва и кладенец или съществуващ сондаж, ако дава необходимия дебит. Ако няма съществуващ мястото на сондажа се определя с високочувствителен компютърен скенер, който дава 3D разрез до 50 метра по вертикала.

Термопомпите имат 5 пет години гаранция, като гаранцията на компресора е 18 месеца.

За консултации Клима Консулт ООД - 855 00 34, 955 75 39

 



Тагове:   особености,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: klimatizacia
Категория: Бизнес
Прочетен: 182624
Постинги: 18
Коментари: 75
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031